BLOG
Ana Sayfa / Blog / 7 GÜN İÇERSİNDE REDDEDİLEN FATURA MUHASEBE KAYITLARINA ALINIR MI?
23 MAR

7 GÜN İÇERSİNDE REDDEDİLEN FATURA MUHASEBE KAYITLARINA ALINIR MI?

Alıcılar ticari olarak kesilen faturaları onaylamak için son günü bekleyip son gün red ettikleri durumda irsaliye tarihi ile fatura tarihi arasında 7 günlük süre aşılmış olmaktadır. Ya da 1 kaç saat süre kalmaktadır veya araya bir kaç fatura kesilmiş olacaktır. (örneğin 01.01.2017 tarihine kesilmiş olan fatura 07.01.2017 tarihinde red edilsin ve faturanın seri numarası GİB20170.....1 olsun, daha sonra araya GİB2017...2-3-4 kesilmiş olsun red edilen faturayı 01.01.2017 tarihine 7 günlük süre aşılmadan geriye dönük olarak GIB2017...5 numara ile kesmek mümkün mü? Kesilirse yaptırımı nedir?)

Red edilen faturalar muhasebe kayıtlarından silinip yeni kesilen fatura mı kayıt yapılması lazım veya ters kayıt yapılarak düzeltmek mi lazım. Ters kayıt yapılarak düzeltilmesi durumunda KDV, BA, BS boyutu ne olacak?

e-Faturadan entegrasyon ya da özel entegratör yöntemi ile yararlanan mükellefler, birden fazla seride fatura oluşturabilmektedir. Ancak portal yöntemini kullanan mükelleflerin böyle bir imkânı bulunmamaktadır. Ancak bahsettiğiniz gibi bir durumun olması halinde yeni tarihli bir fatura düzenleyip faturanın not/açıklama alanına gerekli açıklama yazılabilir. Beyan ederken ise eğer dönem atlama gibi bir durum olursa, gelirin ait olduğu aya kaydedilerek beyan edilmesi uygun olacaktır. Usulsüzlükler vergi usul kanununda düzenlenmiş olup, düzenleyeceğiniz e-Faturanın durumu kâğıt faturada olduğu gibidir.

Reddedilen fatura yok hükmünde olduğu için muhasebe kayıtlarına alınmaması, alınmış ise muhasebe standartlarına uygun olarak kayıtların düzeltilmesi gerekmektedir.

etiketler:

Endüstri 4.0
Bize Ulaşın
0 (216) 328 98 85
0 (216) 612 91 88
info@as-aybilgisayar.com
Fatih Sultan Mehmet Mh. Balkan Cad. No:8 Kat: 3 D:7 Ümraniye / İSTANBUL