BLOG
Ana Sayfa / Blog / İhracat İşlemleri Karmaşık Değil
22 HAZ

İhracat İşlemleri Karmaşık Değil

İhracat işlemleri öğle korkutucu boyutta ve karmaşık değil. 

İhracat işlemleri sistemininde aslında değişen tek şey faturanın ayrıntılı olarak E-FATURA olarak kesilmesi ve diğer işlemler mevzuatının aynı şekilde devam etmesi. Bilge programına Gümrük Müşavirlik firmaları erişiyor olacaklar. Gümrük Müşavirlik firmaları Bilge programı vasıtasıyla beyannamede kullanılacak referans numarsına erişebilecek, tescil işleminden sonra fatura iptal edilmesi gerekiyorsa iptal edebilecekler. Fatura sorgu ve iptal işlemini  Gümrük Müşaviri değilde firma kendi yapmak istiyorsa İl Gümrük Müdürlüğüne şirket yetkilisi, şirket evrakları ile bizzat gidip veya yetkilisi aynı evraklar ile gidip Bilge Programı kullanıcı adı ve giriş şifresini alıp, fatura sorgu, referans numarası ve fatura iptal işlemini yapabilirler.

 

Daha önce de duyurduğumuz üzere, e-fatura mükellefleri tarafından mal ihracat faturaları (yolcu beraberinde yurtdışına çıkmak üzere satılan mal faturaları ve tax free faturaları dahil), 1 Temmuz 2017’den itibaren e-fatura olarak düzenlenmek zorundadır. 

Sizlerin firmalarınızda da mal ihracat türü faturalar düzenleniyorsa en geç 1 Temmuz 2017 itibarı ile mal ihracat faturalarını e-fatura olarak göndermek durumunda olacaklardır.

Bu süreçte dikkat edilmesi gereken hususları bu mailimizde tarafınıza aktarmak istedik, e-fatura kullanan ve bu kapsama giren mükellefleriniz var ise aşağıdaki konuları dikkate almaları önemle rica olunur.

Gönderecekleri ihracat e-faturaları için GTB tarafından bir referans numarası verilecektir.

Bu referans numaralarına https://efatura.gtb.gov.tr/login.html linkindeki GTB sistemi üzerinden erişilebileceklerdir. 

GTB sistemine erişebilmek için mevcutta gümrük beyannameleri vb. işlemleri için kullandığınız bilge programı kullanıcısı kullanılabilecektir.

GTB sistemine giriş yaptıktan sonra Ek-3’de bulunan GTB E-Fatura İşlemleri Kılavuzun’daki adımları takip ederek faturalarınız ile ilgili referans numaralarına ulaşabilirsiniz.

Bilge programı üyeliğinizi daha önce almadıysanız, il gümrük müdürlüğünüzü arayarak bilge Programı üzerinde bulunan aşağıdaki yetkilerden kendinize uygun olan yetkide bir kullanıcı almanız gerekmektedir. 

•         ft-Firma Temsilcisi
•         fs-Firma Sahibi
•         mf-Firma Müşaviri
•         yf-Firma Müşavir Yardımcısı
•         gm-Gümrük Müşaviri
•         yg-Gümrük Müşavir Yardımcısı
•         rk-Resmi Kuruluş
•         sh-Şahsi Detaylı Beyan GTB e-fatura portalında yalnızca belge numarası görüntülemek isteyen mükelleflerin ise “IF-İthalatçı/İhracatçı  Firma” yetkisi almaları yeterli bulunmaktadır.

Aynı zamanda Gümrük Ticaret Bakanlığı ile ilgili sorularınız için aşağıdaki irtibat bilgilerinden kendilerine ulaşarak bilgi alabiliriz.

Çağrı Merkezi: 444 8 482 
 
Destek formu: http://gumruk.prizmaemys.com/web/basvuru.php 

İhracat ve yolcu beraberi faturası kesmeden önce dikkat edilmesi gereken hususlar EK-4’de bulunan Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar dokümanı içerisinde yer almaktadır.

Saygılarımızla.

etiketler:

Endüstri 4.0
Bize Ulaşın
0 (216) 328 98 85
0 (216) 612 91 88
info@as-aybilgisayar.com
Fatih Sultan Mehmet Mh. Balkan Cad. No:8 Kat: 3 D:7 Ümraniye / İSTANBUL